Menu Sluiten

Specialisatiecursus Narratieve Therapie

Inhoud

In deze cursus narratieve therapie is aandacht voor (1) theoretische concepten van het postmoderne denken (2) situering van de narratieve therapie in ontwikkelingen binnen de psychotherapie, systeemtherapie (3) consequenties voor de positie, attitude van de therapeut (4) kennismaking met diverse interventies (‘maps’ ) die er in de narratieve therapie ontwikkeld zijn (5) integratie en toepassingen van narratieve therapie in de praktijk van de cursisten.

Doelgroep

Systeemtherapeuten, die een door de NVRG erkende basiscursus systeemtherapie van 120 uur voltooid hebben en casuïstiek uit hun dagelijkse praktijk kunnen inbrengen.

Docent

Robert van Hennink

Locatie

Zie de agenda voor de locatie van deze cursus.

Periode en tijden

De cursus beslaat 6 lesdagen van 09.30 uur tot 17.00 uur over een periode van een jaar. Bij de planning is rekening gehouden met de regionale (school)vakanties en feestdagen. Zie voor data de agenda.

Investering

De investering bedraagt €1.525,-, exclusief literatuur. De volgende literatuur moet worden aangeschaft:

  • Maps of Narrative Practice, van Michael White ISBN 9780393705164 (Engelstalig) of Narratieve therapie in de praktijk, van Michael White (2007) ISBN 9789079729043 (Nederlandstalig)

  • Wegen naar Her-verbinding, Narratieve, Collaboratieve en Dialogische Praktijken. Onder redactie van S. Vermeire & J. Sermijn (2017) Interactie Academie VZW. ISBN 9789080126879

De factuur ontvangt u een maand voorafgaand aan de cursus.

Vooropleidingseisen

Wie deze cursus, op WO niveau, wil volgen als specialistische module als onderdeel van de systeemtherapie opleiding, dienst vooraf te voldoen aan door de NVRG gestelde vooropleidingseisen. Voor wie dit niet van toepassing is of wie vanuit eigen praktijk of eerder opleiding zich wil bekwamen in behandeling vanuit systeemtheoretisch referentiekader biedt deze cursus een postacademische bij-nascholing.

Toetsing

Cursisten moeten minimaal 90 % van de cursustijd aanwezig zijn. Tijdens de lessen maken cursisten met elkaar een ‘narratieve’ krant. In deze krant reflecteren cursisten op de gelezen literatuur, theorie en ervaringen gedurende de lessen en op toepassingen in de beroepspraktijk. De krant mag op creatieve wijze invulling krijgen, is daarmee een narratieve werkvorm, waarin het collectieve leerproces vorm krijgt. Als eindopdracht maken de cursisten ieder een reflectieverslag waarin zij (1) een casus beschrijven (2) een interview afnemen bij een cliënt over de samenwerking in de therapie (3) een conclusie trekken over eigen waarden in de rol van therapeut. In een groepje van 3 of 4 personen bereiden de cursisten een geënsceneerde therapiesessie voor, waar de andere cursisten als ‘reflecting team’ op reageren. Er zijn geen vrijstellingen mogelijk.

Herkansing

Is mogelijk na een onvoldoende presentatie na overleg met de docenten. Verlenging van de cursus/opleiding behoort, in overleg, tot de mogelijkheid als er overmacht situaties zijn.

Inschrijven

U kunt zich inschrijven via de knop “inschrijven” in het onderstaande overzicht met de startende opleidingen. Na bevestiging van de inschrijving ontvangt de deelnemer een leerovereenkomst ter ondertekening.

Na de inschrijving ontvangt u van ons de factuur. U kunt deze cursus niet via een Ideal betaling voldoen.

Accreditatie

De cursus is erkend door de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) en is onderdeel van de opleidingsroute tot het lidmaatschap. Wie deze cursus als onderdeel van de NVRG opleidingsroute wil volgen dient vooraf te voldoen aan de door de NVRG gestelde vooropleidingseisen. Zie voor uitgebreide informatie en advies www.NVRG.nl.
Klik hier voor het NVRG opleidingsregelement.

Bij wie dit niet van toepassing is of voor wie vanuit eigen praktijk of eerdere opleiding zich wil bekwamen in behandeling vanuit een systeemtheoretisch referentiekader biedt deze cursus een postacademische bij- en nascholing.

Accreditatie aanvraag

De Swolsche School is bereid om mee te werken aan de aanvraag voor accreditatie bij voldoende aantallen cursisten die dit willen voor dezelfde vereniging.

Agenda