Menu Sluiten

Collegereeks Corporate Systeemtherapie

Inleiding

Jouw leiderschapsstijl uitbreiden met systemische kennis? En dit benutten om de juiste interventies in te zetten? Leren hoe je relationeel leniger wordt? Hoe je patronen, irritaties, teamdynamieken in beweging kunt krijgen? In onze brochure vind je meer informatie.

Waarom?

  • Complexe vraagstukken: als je een speler of leiding geeft aan complexe vraagstukken en behoefte hebt aan een ander frame of reference
  • Vastlopende of remmende dynamieken: als je wil leren van de kansen en groeimogelijkheden die ‘vastlopers’ je bieden
  • Repertoire vergroten: als je je repertoire en logica van ratio en relaties in veranderingen wil uitbreiden
  • Groeiversneller: als je de huidige ontwikkeling binnen de organisatie wil versnellen

Wat is systeemdenken?

Systeemdenken leert ons dat context de grote betekenisgever is en dat ons gedrag voor een belangrijk deel bepaald  wordt door die context, de posities die we innemen en de patronen die we in de interacties hebben aangemaakt. Deze patronen maken relaties en interacties voorspelbaar, maar kunnen na verloop van tijd ook knellend of remmend werken. Dan is het tijd om een systeemkundige bril op te zetten en vragen te stellen.

Systeemdenken gaat over betekenis geven aan contexten, relaties, interacties en over de soms ingesleten gedragspatronen tussen mensen. Het zijn deze patronen of dominante verhalen en de wijze waarop we elkaar zien en met elkaar omgaan, die een goede samenwerking of een gewenste organisatieverandering helpen versnellen of juist in de weg staan. Je leert de logica van het organisatielandschap met doelen, taken, rollen, relaties en loyaliteiten zien en begrijpen. Systeemdenken doet dat op een waarderende en nieuwsgierige houding, creatief, we kijken naar kracht en kansen die zich voordoen in de context. Het draagt bij aan het soepel bewegen in de organisatie, waarbij je jezelf als instrument kan benutten om dat wat gewenst wordt, te bewegen. Want iedere beweging is altijd wederkerig, het beïnvloedt altijd jezelf en de ander.

Interventies en ‘duwtjes’ in het samenspel

Vanuit de theorie en de praktijk verkennen we vervolgens in deze ochtend welke interventies, vraagtechnieken en kleine ‘duwtjes’ ons ter beschikking staan om de relaties te bekrachtigen, resultaten te behalen of gesprekken te voeren over dat wat nog onbesproken blijft.

  • De 4 systeembrillen omgezet naar interventies en vraagtechnieken
  • Systemisch interviewen
  • Onderstroom en bovenstroom toegankelijk maken in groepsprocessen
  •  

Doelgroep

leidinggevenden profit en non-profit.

Denkniveau

HBO -WO.

Docenten

Annelies Schrieken en Maaike Bakker.

Locatie

Zie de agenda voor de locatie van deze cursus.

Periode en tijden

De cursus beslaat 5 lesdagen van 09.30 uur tot 17.00 uur. Bij de planning is rekening gehouden met de regionale (school)vakanties en feestdagen. Zie voor data de agenda.

Vrijstellingen

Er zijn geen vrijstellingen mogelijk.

Herkansing

Is mogelijk na een onvoldoende presentatie na overleg met de docenten. Verlenging van de cursus/opleiding behoort, in overleg, tot de mogelijkheid als er overmacht situaties zijn.

Investering

De investering bedraagt €2.495,-, exclusief literatuur. De literatuur wordt via de deelnemersomgeving van de website digitaal beschikbaar gesteld. De factuur ontvangt u een maand voorafgaand aan de cursus.

Inschrijven

U kunt zich inschrijven via de knop “inschrijven” in het onderstaande overzicht met de startende opleidingen. Na de inschrijving ontvangt u van ons de factuur.  Na bevestiging van de inschrijving ontvangt de deelnemer een leerovereenkomst ter ondertekening.

Agenda