Menu Sluiten

Basiscursus Systeemtherapie

Inhoud

De cursus, op WO niveau, biedt een integratie van de diverse richtingen en ontwikkelingen binnen de systeemtherapie. Centraal staan de theorievorming en de praktijkgerichte training van therapeutische vaardigheden. Cursisten leren het systeemdenken en de systeemtherapie professioneel toe te passen bij de behandeling van kinderen, jeugdigen en volwassenen. Aan de orde komt:

 • functioneren van sociale systemen en processen van verandering
 • therapeutische interventies vanuit de verschillende modellen systeemtherapie
 • diagnostiek en systeemtheorie
 • training in gezinstherapie, partnerrelatietherapie, individuele therapie vanuit een systeemtheoretisch kader, (ouder)begeleiding, siblingtherapie (broers/zussen), enz.
 • interventies bij sociale netwerken, larger systems,
 • bijzondere gezinsconstellaties en specifieke problemen
 • (psychiatrische) problematiek bij kinderen, jeugdigen en volwassenen en systeemtherapie
 • functioneren van behandelteams en samenwerking binnen therapeutische systemen
 • ambulante en (dag)klinische behandeling en systeemtherapie
 • wetenschappelijk onderzoek
 • systemische consultatie

Methodiek

 • Literatuurstudie
 • Colleges
 • Demonstraties
 • Rollenspelen
 • Interventieoefeningen
 • Casuïstiek
 • Videopresentatie
 • (mini)referaten

Docenten

Resie Bessems
Annelies Schrieken(hoofddocent)
Edu van de Velden (gastdocent)

Locatie

Opleidingsruimte van de Praktijk Aptroot Van de Velden, Oude Vismarkt 8a, 8011TB Zwolle.

Periode en tijden

De cursus beslaat 21 vrijdagen van 09.30 uur tot 17.00 uur over een periode van een jaar. Bij de planning is rekening gehouden met de landelijke en regionale (school)vakanties en feestdagen. Bekijk het overzicht van de cursus data in de agenda.

Investering 

De investering voor de gehele cursus inclusief de door de NVRG vereiste module wetenschap (12 uur) en literatuur bedraagt €3.985,00. Vanaf 2021 worden de inschrijfkosten verhoogd naar €4100,-. 
De literatuur wordt op een USB stick beschikbaar gesteld. Het handboek Systeemtherapie dient u zelf aan te schaffen.  Na de inschrijving ontvangt u van ons de factuur. 

Tijdinvestering per lesdag

Per lesdag moet er rekening gehouden met ongeveer 8 uur leestijd. Aan het einde van deze cursus moet er een eind paper geschreven worden. (8-A4)

Vooropleidingseisen

Je hebt minimaal een afgeronde bachelor- en masteropleiding op hbo- of universitair niveau in de sociale en/of gedragswetenschappen of in de geneeskunde. Je bent werkzaam binnen de zorg- en welzijnssector.

Toetsing

Aan het eind van de basiscursus schrijft de cursist een paper. Dit is een werkstuk waarbij de cursist ingaat op een eigen keuze uit de onderwerpen die in de cursus behandeld zijn. Dit kan variëren van klinische tot meer theoretische onderwerpen. Criterium is dat de cursist het onderwerp vanuit systeemtheoretisch / systeemtherapeutisch perspectief behandeld. De cursist kan ook (eventueel in overleg met docent) een onderwerp vanuit eigen belangstelling kiezen waarbij dezelfde criteria gelden.

Herkansing

Wat dit laatste betreft kan een paper niet geheel voldoen. Dan heeft de cursist twee maanden tijd om de opmerkingen van de docenten te verwerken.
Wordt een paper als ruim onvoldoende afgekeurd. Dan heeft de cursist drie maanden tijd een nieuw paper in te dienen, dat desgewenst een ander onderwerp mag zijn. Deze paper zal mede beoordeeld worden door een lid van de onafhankelijke examencommissie.

Inschrijven

U kunt zich inschrijven via de knop “inschrijven” in het onderstaande overzicht met de startende opleidingen. 

Er staat een nieuwe opleiding gepland te starten op 26 maart 2021. Deze opleding is vol, u kunt zich nog wel voor de reservelijst opgeven. De lesdata zijn nog niet bekend, deze volgen op een later moment.

U kunt geheel vrijblijvend nadere informatie aanvragen via info@swolscheschool.nl

Accreditatie

De cursus is erkend door de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG) en is onderdeel van de opleidingsroute tot het lidmaatschap. Wie deze cursus als onderdeel van de NVRG opleidingsroute wil volgen dient vooraf te voldoen aan de door de NVRG gestelde voor-opleidingseisen. Zie voor uitgebreide informatie en advies www.NVRG.nl.
Klik hier voor het NVRG opleidingsregelement.

Bij wie dit niet van toepassing is of voor wie vanuit eigen praktijk of eerdere opleiding zich wil bekwamen in behandeling vanuit een systeemtheoretisch referentiekader biedt deze cursus een postacademische bij- en nascholing.

De cursus is ook geaccrediteerd voor NVO/NIP en SKJ (bij WO achtergrond). 

Accreditatie aanvraag

De Swolsche School is bereid om mee te werken aan de aanvraag voor accreditatie bij voldoende aantallen cursisten die dit willen voor dezelfde vereniging.

Agenda